En la darrera dècada Roses ha experimentat un creixement demogràfic sense precedents en la seva llarga història que l’ha portat a assolir la xifra de 20.000 habitants. Aquest fet, lluny de ser una xifra rodona i anecdòtica, comporta assumir una sèrie de competències com la prestació de serveis socials, la protecció civil, la prevenció d’incendis o polítiques d’habitatge.
En l’anterior article defensava la singularització de la nostra oferta turística davant la còpia d’estratègies d’altres territoris, apostava per les aliances amb altres municipis i posava en valor el patrimoni des de múltiples fronts.
Si bé en temes de promoció aquests eixos són molt visibles i fàcilment comprensibles, són també extrapolables al serveis a les persones? La Resposta és si i l’exemple és Roses.
L’Exemple és Roses, no per xovinisme ni excés d’autoestima, sinó perquè el fet de superar el llindar dels 20.000 habitants ha comportat per l’Empordà l’entrada en joc d’un tercer actor en l’elaboració, disseny i prestació de serveis a les persones.
Des de Roses treballem per Roses però som conscients de la nostra responsabilitat territorial, l’assumim i la projectem. Amb la presència de Roses com a municipi referent del Consorci de Benestar Social de l’Empordà, amb el Consell Comarcal i Figueres, ens assegurem la nostra presència activa en la tasca d’unificació de les polítiques socials que es prestin a la comarca i en conseqüència fomentem l’equilibri territorial en la prestació dels serveis.
En Salut, tres quarts del mateix. L’Àrea Bàsica de Salut de Roses té actualment sota el seu paraigües aproximadament 35.000 targetes sanitàries, la qual cosa vol dir que gairebé 15.000 ciutadans que no viuen a Roses la tenen assignada com a àrea de referència. El CAP de Roses en conseqüència ha crescut en dimensions, personal i serveis, fet que possibilita als usuaris de la zona gaudir d’una sèrie de serveis públics que fins fa un any només hi tenien accés desplaçant-se a Figueres. Els més destacats, el Servei de Radiologia i el servei d'ecografies que van entrar en funcionament darrerament i que evitaran milers de desplaçaments fora de Roses i augmentarna l'eficiència i l'eficacia del servei.
I continuem perquè en moments de crisi com l’actual, l’accés a l’habitatge i a la formació són instruments que hem d’assegurar. En habitatge la suma d’esforços amb Castelló d’Empúries ha donat el seu fruit en forma de Borsa de la qual més de 25 famílies rosinques n’han extret un habitatge digne i a un preu just. I pel que fa a la formació Roses i l’Alt Empordà tenen ja els primers estudis universitaris, en forma de Postgrau de la UAB, conseqüents amb els seus valors: el turisme i el patrimoni. L’Ajuntament de Roses aposta per la formació i donarà 10 beques a estudiants del municipi o del seu voltant, per tal de dotar la comarca d’especialistes en paisatges turístics i en l’aplicació de les noves tecnologies en la interpretació d’aquests.
Ho deia a l’anterior article d’aquesta trilogia, és hora de construir ponts entre el territori, d’apostar la per la singularitat territorial però també en la gestió. L’Empordà ha de ser una gran xarxa perquè a ningú li manqui una oportunitat i perquè ningú quedi exclòs dels serveis bàsics de qualitat que tots i totes ens mereixem i que des Roses impulsem i millorem dia a dia.
Article publicat al Setmanari l'Empordà
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada