Pàgines

elBulliFoundation: punt d'inflexió


La presentació de "elBullifoundation" el passat 28 de gener al Teatre Municipal de Roses a càrrec de Ferran Adrià i de l'arquitecte Enric Ruiz-Geli va ser un èxit total. La sala estava plena de gom a gom de gent de Roses, de la comarca i de tota la província.

La presència de representants institucionals, societat civil, emprenedors, gent del món de la cultura, de la gastronomia, del turisme i ciutadans interessats en la proposta explica la dimensió i l’interés que va despertar una presentació que manté a Roses en el punt de mira de totes aquelles persones i entitats que es preocupen perquè a Catalunya es presentin projectes de futur consistents i singulars. Si a tot això hi afegim el relleu mundial de Ferran Adrià és fàcil entendre, ja no només la nombrosa assistència, sinó també l'elevat grau de satisfacció en què varen sortir després de veure i sentir tant l’ànima com el cos del projecte.

Tres dies abans Ferran Adrià i Ruiz Geli van presentar el projecte a Madrid, al Congrés Madrid Fusion i davant de vuit-cents periodistes d'arreu del món. Els qui vam ser-hi, vam entendre una mica més la dimensió , l’interés i l’expectació que genera tot el que rodeja el geni de Roses. Que Ferran Adrià i Juli Soler hagin fet la presentació immediatament a Roses té una importància cabdal i il.lustra la voluntat d’incloure Roses i la comarca en el seu projecte.

No seré jo qui convenci a ningú de l'empatia que genera Ferran Adrià quan està davant del públic; segur que em quedaria curta però sí que vull remarcar una expressió que va utilitzar dues o tres vegades i que denota la dimensió humana del personatge i una manera d'entendre la interrelació economia-societat que, malauradament no està massa generalitzada. La frase en qüestió era, més o menys, la següent:

"a nosaltres, referint-se també a en Juli, a través del Bulli la societat ens ha donat molt i ens ha possibilitat ser feliços; creiem, doncs, que també hem de fer alguna cosa per retornar a la societat part del què ens ha donat"
.I aquest retorn el volen fer a través d'un projecte avantguardista, radicalment ecològic, innovador i universal.

Com alcaldessa el desig i la realitat es concreten i Roses està, com mai, en el mapa del món. I això sé que ens beneficia a tots, no només al rosincs i rosinques. Crec que el nou elBulli, des de la creativitat i la innovació, influirà en el món econòmic de Roses, de l'Empordà i també del país. Aquest és el camí que ens ha de portar a superar deficiències i a convertir-nos en ofertants de diferència.

Deia el poeta que el camí es fa caminant i hi estic totalment d'acord. Poc creïbles seríem si anéssim dient que estimem Roses i no fóssim capaços de col·laborar eficaçment en tirar endavant projectes d'interès vital pel nostre municipi. Jo estic convençuda que entre tots i totes continuarem avançant com ho estem fent amb l’Estació Nàutica. Llibertat per crear és la filosofia de ElBullifoundation, jo hi afegeixo llibertat per a col·laborar i compartir.

És l'hora del treball col·lectiu que genera il·lusió col·lectiva. Crec, honestament, que és el camí que hem iniciat a Roses, un camí que no té marxa enrere. Roses avança amb pas ferm i decidit i avança molt bé.

Article publicat a elPunt - Avui