Pàgines

Ca l'Anita: un espai formatiu i sociocultural


Ahir vaig tenir el goig de presentar el projecte de l’Estanc de Ca l’Anita, finançat integrament amb el Pla Zapatero (2), que començarem a executar aquest mes d’abril.

Totes i tots sabeu que la formació és un dels pilars de l’acció d’aquest govern. Un altre pilar és consolidar espais urbans de qualitat per l’ús de tota la societat civil. Doncs bé aquest projecte és la part pràctica, juntament amb la SUF, d’aquestes dues línies estratègiques.

Ens hem trobat una ciutat dispersa i desordenada en molts aspectes, també en equipaments. No ens ha d’estranyar mai fina ara Roses havia tingut un Pla d’Equipaments Municipals que fos el full de ruta per edificar sòlidament el futur formatiu i cívic de Roses.

Aquest Pla d’Equipaments ha estat redactat per l’empresa ITD però en realitat ha estat dissenyat per les més de 20 associacions i entitats rosinques que van participar en el Pla de Participació Ciutadana que va servir per redactar un projecte acord amb les seves necessitats, és a dir, acord amb les necessitats presents i futures del nostre municipi.

L’Estanc de Ca l’Anita, amb un nom tan bonic només podíem conservar-lo, serà un edifici modern, funcional i sostenible, ubicat en un dels llocs més emblemàtics de Roses, la Plaça Sant Pere i davant de mar.

Un edifici sostenible.

Ca l’Anita es caracteritzarà per tenir en compte aspectes tals com la procedència dels materials constructius, el consum energètic, la incorporació de cobertes verdes, o el reaprofitament materials. Aquestes aspectes seran auditats per la certificació LEED.

La certificació LEED (Líder en Eficiència Energètica i Disseny Sostenible), és un segell de referència mundial en qualitat ambiental, un sistema de valoració d’edificis verds desenvolupat pel US Green Building Council, que defineix els punts a seguir, verifica el seu compliment en el projecte, i valida mitjançant l’atorgament d’un segell certificat. (mireu el document adjunt per veure quines mesures aplicarem per aconseguir-ho)

Un edifici Multifuncional

Ca l’Anita tindrà espais que s'uneixen, que es fan independents i que es transformen en funció de les necessitats de cada activitat i moment. L’edifici constarà de planta baixa (amb el taulell d’informació i un espai polivalent) i quatre plantes alçades, on s’ubicaran l’aulari i espais necessaris per a les activitats formatives i socioculturals que s’hi desenvoluparan.

Un edifici modern que no oblida els seus orígens

El disseny de l’espai, de la coberta (terrassa orgànica), de la façana i de la planta baixa buida (mireu el document adjunt) és excel•lent i dota a Ca l’Anita d’un aspecte modern. Un edifici tan racional i pensat amb les necessitats dels rosincs havia de tenir cor. El cor de ca l’Anita és el mosaic d’una habitació que conservem com a panell decoratiu a la paret principal del vestíbul d’accés a l’equipament. Un símbol per recordar sempre l’Estanc de Ca l’Anita i a l’Anna Marès.

Anna Marés morí el 23 de juny de 2007, llegant al consistori aquesta propietat amb la condició que es destinés a usos socioculturals, benèfics o altres anàlegs.

Roses sempre més t’estarà agraïda. Un petó i moltes gràcies Anna.

Consulta tot el dossier de Ca l’Anita aquí