Pàgines

Patrimoni Subaquàtic | UNESCO

Ahir el matí vam presentar en el Port de Roses la versió catalana de la Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Cultural Subaquàtic. La presentació és va fer davant del vaixell Tethis, propietat del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, que té la seva base a Roses.

Aquesta Convenció ratificada ja per 19 estats pretén protegir d’una manera més eficaç el patrimoni submergit i els vestigis de l’existència humana que es mantenen en els fons marí. Aquesta Convenció és una fita importantíssima i per Roses ha estat un plaer ser l’escenari de la presentació de l’edició catalana. No en va, la nostra badia compta amb un 80% de tots els vaixells enfonsats al nostre país.

Però el nostre Patrimoni subaquàtic no es limita al que trobem per sota la línia de flotació sinó que es completa amb el Patrimoni sentimental, moltes vegades transmès de pares a fills, que evoquen coordenades, records i troballes casuals que uneixen Roses i la seva gent amb el món submarí.



Als meus companys de taula, Miquel Sitjà, Cap dels serveis de Cultura de la Generalitat; en Miquel Àngel Essomba, director del Centre UNESCO a Catalunya; Xavier Nieto, director del CASC; i Xavier Llovera director del Museu d’Arqueologia de Catalunya els hi vaig transmetre el desig de Roses de convertir el Far de Roses en un Centre d’Investigació Primària per a institucions que fan recerca a la badia i a la Costa Brava.

Tots ells són conscients que a Roses hi trobaran complicitats, suport i disposició per revaloritzar el nostre Patrimoni.