Pàgines

Aigua: font de vida i riquesa

La Generalitat de Catalunya ha derogat el decret de sequera i per tant la Conca de la Muga fa que tot Catalunya retorni, ara sí, a la normalitat. Avui hi ha al pantà de Boadella 28,96 hm3 i per tant un 47,39% de la seva capacitat màxima.

És important remarcar que fa un any les xifres eren de 15,73 hm3 i un 25,75%. És una molt bona notícia que el pantà de Boadella es recuperi poc a poc però sóc del parer que no podem abaixar la guàrdia.

Ha plogut sí, i en poc temps hem recuperat el que fa molts mesos semblava impossible. El departament de Medi Ambient arran de la crisi de la sequera ha elaborat un Pla de sequera per a ser més eficients i eficaços si ens tornem a trobar en una situació similar a la passada. Ens fan saber que les mesures urgents adoptades anteriorment, en el temps de sequera, continuaran i que Porbou tindrà garantida l’aigua de boca per sempre més amb la planta d’òsmosi, els pous de Colera tot i que s’han emplenat amb les últimes pluges, continuen les noves perforacions i respiren tranquils ja que els assegura que el mal tràngol que han passat no tornarà a passar.



S’està treballant també en la conexió dels pous de Pont de Molins a la red de Figueres. Les subvencions per recuperar captacions en desús a La Vajol,Masarac, Cadaqués, Llançâ, Vilamaniscle, Rabós, Palau-Saverdera, la Mancomunitat de Garriguella, Pau i Vilajuïga tiren endavant . Tot i les bones pràctiques i les mesures adoptades fins ara els pagesos alerten que no tenen suficient aigua per regar tots els camps. Per a ells l’aigua del pantà avui és insuficient per regar el 100% de la superfície total regable.

Des del Consorci de la Costa Brava pensem quina és la millora manera de fer arribar l’aigua amb més fluidesa i en major cabdal a Llançà, Port de la Selva, Pau o Cadaqués entre altres. Cal esmentar que sembla que amb una bona inversió en infrastructura l’aigua sobrant de les depuradores de Roses i Figueres podrien alleugerir la mancança d’aigua pels camps. El Pla d’inversions complementàries 2009-2012 portada a terme pel Consorci de la Costa Brava puja un total de 5M€, els municipis consorciats tindran ajuts per a tirar endavant millores en temes d’aigua.

Cal continuar estudiant i fent recerca de les possiblitats del nostre territori en temes d’aigua i cal preveure totes les possibilitats. Ara amb més tranquil•litat cal treballar conjuntament les administracions implicades i reunir tots els esforços per un objectiu comú: fer front a les possibles sequeres.

He de dir que com a alcaldessa el meu neguit era de present immediat però també pensant en el futur no només de Roses sinó de tot l’Alt Empordà. Ens hem adonat que l’aigua és un bé escàs i que en un moment determinat se’ns acabava. Hem de continuar valorant l’aigua, cuidant-la, protegint-la. Són imprescindibles les campanyes d’estalvi i la inversió en infrastructures. L’aigua és font de riqueza i per tant importantíssima per una comarca econòmicament potent.