Pàgines

MARINA GELI I FÀBREGA  DIPUTADA I MEMBRE DE L'EXECUTIVA DEL PSC
“Seria bo que Elena i Ros arribessin a un acord”
“Àngel Ros és un líder social, transversal i central. El seu perfil em recorda el de Maragall”
“Navarro no voldrà una confrontació entre federacions de la perifèria i de l'àrea metropolitana”
“El primer secretari no ha de ser obligatòriament el candidat”
07/12/11 02:00 - BARCELONA - SERGI PICAZO
Tweet

L'exconsellera de Salut Marina Geli, a Barcelona Foto: ANDREU PUIG.
1
Enllaços relacionats
@sergipicazo
Canal: Entrevistes
Marina Geli ja fa mesos que treballa a l'ombra per la candidatura de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, per liderar el Partit dels Socialistes de Catalunya. En aquesta entrevista a El Punt Avui exposa per primer cop amb veu pròpia el seu plantejament de futur per al partit.
El PSC viu avui la pitjor crisi de la seva història?
Sí. Som en el pitjor moment electoral dels últims trenta anys. Estem en crisi perquè hem perdut tres eleccions seguides i, a més, perdem vots des del 1999. Però encara tenim una base important de gairebé 900.000 votants fidels. Ara cal refundar el nostre projecte polític perquè ha perdut connexió i, sobretot, perquè hem perdut vots cap a l'abstenció, CiU, el PP o ICV. El problema som nosaltres. Aquesta crisi ha de ser la gran oportunitat. Potser vam cometre un error que ens ha passat factura: l'endemà de les eleccions catalanes, hauríem d'haver creat una gestora i haver anat més ràpidament a un congrés. Ara ja no es pot tornar enrere i cal mirar endavant. Hem de debatre molt.
Refundació, però, concretament cap a on i per fer què?
L'esquerra ha de tornar a ser útil per a la gent, bàsicament per frenar l'atur. La gent ens veu forts en la defensa de la qualitat dels serveis públics i en l'aposta per una fiscalitat més progressiva, però en canvi hem fracassat –o així ens veuen– a l'hora de fer front als mercats i generar ocupació. I, a més, el PSC ha de ser vist clarament com a defensor de Catalunya. Hem de ser coherents a Catalunya i a Espanya, i d'aquí ve que jo defenso tenir un grup parlamentari propi al Congrés. Les dues coses, els temes socials i els temes nacionals, són importants.
També és important el lideratge. Per què dóna suport a Ros?
Àngel Ros és un líder social. Necessitem lideratges transversals, centrals i amb polítiques d'esquerres. El seu perfil em recorda el de Pasqual Maragall. Té una formació intel·lectual elevada –és físic i doctor en informàtica–, ha arribat a la política fa pocs anys després de passar per l'empresa privada, té molt bones idees i podria competir amb el president Artur Mas.
El congrés tindrà 800 delegats i sembla que el candidat Pere Navarro té la majoria de suports. Sembla ja dat i beneït.
Ja ho veurem. Ros farà un bon resultat i hauria de formar part de l'executiva que surti del congrés. És cert que Pere Navarro, a qui valoro molt, té el suport dels capitans i les federacions importants. Em va sorprendre que Carles Martí anunciés el suport de Barcelona en una roda de premsa. Numèricament semblaria que no hi ha res a fer. Però estic convençuda que Navarro no pensa que per tenir suport majoritari dels delegats també té el suport majoritari de militants i votants. No crec que Navarro vulgui una confrontació entre l'àrea metropolitana i la perifèria. Majoritàriament els socialistes gironins –no la federació, sinó els delegats– apostarien per una fusió entre Ros i Elena.
Per què van separats Ros i Joan Ignasi Elena –Nou Cicle– si tots dos tenen projectes similars?
És cert que a Ros el separen menys coses d'Elena que de Navarro. Molts militants ens demanen que Nou Cicle i Àngel Ros ens posem d'acord. Avui dia estan a prop i s'hauria d'intentar arribar a un acord entre tots dos. Seria bo que es presentessin junts. Jo tinc el cor dividit. Ara hi ha converses entre tots i estaria bé que al congrés es pogués votar entre la llista de Ros i Elena i una altra llista liderada per Navarro. Aquí ens hi juguem molt però no podem avortar el debat. I caldrà anar a votar.
Vostè defensa primàries per escollir candidat. Seria l'oportunitat de Ros per ser el líder?
Donem excessiu valor al primer secretari. Tots els membres de l'executiva seran importants en el futur. Segurament el congrés aprovarà la proposta d'escollir el candidat a presidir la Generalitat en unes primàries obertes. El primer secretari no ha de ser obligatòriament el candidat.