Pàgines

Jaume Vicens Vives: Una mirada íntima


Divendres passat, abans de l'últim concert de Sons del Món, vam inaugurar la exposció fotogràfica Jaume Vicens Vives: Una mirada íntima que es podrà visitar fins el 31 d'octubre a la Sala d'Exposicions Municipal de l'Espai Cultural la Ciutadella.


La inauguració no se la va van voler perdre les filles i el fills de Jaume Vicens, i en nom d'ells, l'Albert va parlar sobre els forts vincles entre la seva família i Roses. No va voler falta a aquest cita tan assenyalada el catedràtic Borja de Riquer qui va glossar el rigor i el treball seriós de Vicens Vives i ens va encoratjar a rumiar en la necessitat de realitzar a Roses un taula rodona sobre el llegat intel·lectual del "Mestre".


El rosinc Salvador Guerra va parlar amb el cor tot recordant l'amistat que tenia el seu pare amb Jaume Vicens i l'ajuda que l'historiador li va prestar quan va ser nomenat alcalde, especialment durant la batalla lliurada pel poble de Roses per evitar la urbanització de "les Muralles".


En acabar els parlaments i sense que la família Vicens Rahola en sabessin res... els hi vam entregar la Rosa de Bronze, una escultura en bronze de Narcís Costa que recorda el Ziggurat del passeig i que entreguem a aquelles persones que han posat el seu capital intel·lectual, els seus valors i els seus esforços a disposició de Roses i són exemples a seguir. Pere Vicens va ser l'encarregat de rebre la tercera Rosa de Bronze que entreguem. Mai podrem estar del tot agraits a la feina feta per en Pere a favor, sempre en positiu, del nostre municipi.


I per acabar us deixo tot seguit el discurs que vaig pronunciar durant la inauguració de l'exposició. Espero que us agradi:



Jaume Vicens Vives: Una mirada propera

Espai Cultural la Ciutadella. Inauguració exposició 30/07/2010



Benvinguts a tots i totes a l’Espai Cultural La Ciutadella: A les Muralles, bressol de la nostra història, arrel i ànima dels nostres avantpassats.


Molt benvinguts i bentrobats a la família de Jaume Vicens Vives. Avui i aquí, tots i totes som o admiradors i seguidors de l’historiador o bé lectors de l’escriptor o hem estat estudiants i deixebles del catedràtic o estem agraïts a l’editor que fou. Jaume Vicens fou un home d’activitat incansable que va fer moltes coses en molt poc temps!


Aquest any del centenari del seu naixement nombroses institucions del país li reten un merescut homenatge i nosaltres, la gent de Roses, també hi hem volgut ser presents participant en l’exposició itinerant "Jaume Vicens Vives i la Nova Història" que està recorrent diferents ciutats catalanes . A Roses la mostra s’amplia amb l’apartat Jaume Vicens Vives, una mirada íntima, dedicada a la vessant més íntima i quotidiana de l'historiador i la Roses dels any 50... [Llegeix tot el discurs]