Pàgines

Navegant Rumb al Futur

El dia 30 de gener l'Anna Garriga publicava aquest article al Diari de Girona. Pocs dies més tard el mateix diari em publicava l'article que a continuació reprodueixo:



He llegit atentament amb molt interès i amb molt respecte l’article de l’Anna Garriga publicat en aquest diari el dia 30 de Gener. El títol era Un escull enmig del mar, creuers turístics al Golf de Roses.


Primer de tot dir que coincideixo en molts aspectes amb el que exposa l’Anna Garriga. Altres, molt tècnics, se m’escapen. Coincidim en que el Golf de Roses té una rellevància especial ecològicament parlant, que Roses està envoltada per dos Parcs Naturals i de reserves marines de valor immens a nivell Europeu i mundial. Roses és el que és per allà on està situada i la Badia de Roses és un espai natural incomparable. He de dir que en sóc conscient, molt conscient. Parlo regularment amb experts, sobretot amb en Josep Lloret , en sostenibilitat ambiental i sempre els tinc molt presents i la voluntat de Roses és ser sensible amb les persones i l’entorn, tant terrestre com marí.


La Punta Falconera ha anat recuperant el seu habitat original i fins i tot després de molts anys hi ha nidat falcons. La nostra intenció és que sigui un espai per viure’l i estimar-lo. No volem com pretenia l’exalcalde convertir un tros molt preueat pels rosincs i rosinques i de gran valor natural en un segon Club Mediterranée. El projecte en el que treballem el farà encara més valuós: un projecte sostenible i gens intervencionista que el que potencia és la natura mateixa. Pel Far de Roses tenim projectat un espai de recerca i investigació sobre el medi marí, projecte que definim amb l’ajuda d’Universitats i professors per tal que aquest s’adapti al màxim a les necessitats dels investigadors. En el nou Pla General de Roses hem reconduït el Castrum Visigòtic, que limita amb el Parc Natural del Cap de Creus, respectat i preservat els terrenys afectats pel Pla Territorial de Serra de Rhodes, entre molts altres espais. Plantegem per a Roses un turisme sostenible que té com a pedra angular el Territori i el Patrimoni, tan cultural com natural. Plantegem la transformació d’un destí de sol i platja en un destí actiu d’esports nàutics saludables pels esportistes i pel mar. I Sí, volem posar en valor el mar conscients que és el valor més preuat que tenim.


Els Creuers arribaran de manera esglaonada, i des de Roses perseguim l’objectiu que arribin creuers especialitzats en turisme cultural i natural perquè coneguin i estimin el nostre patrimoni i les nostres singularitats tan com nosaltres. No volem que ens facin servir de pàrking sinó que pretenem posar en valor el nostre patrimoni i transformar Roses en un destí de qualitat. Per altra banda no és cap novetat que a la Badia hi fondegin grans bucs. Roses té un espai marítim de resguard, on els vaixells hi poden fondejar en cas de mal temps; qualsevol dia de temporal és fàcil veure-hi grans vaixells mercants esperant que el temps amaini. Roses és i serà respectuosa amb les persones i el medi ambient. També és tolerant amb totes les opinions per això ens hem fet arribar a l’Anna aquest escrit abans de la seva publicació i la petició de mantenir una trobada per tal d’explicar-li el nostre projecte de futur. Entre totes i tots aconseguirem que economia i sostenibilitat vagin de bracet, com entenc que no pot ser d’altra manera.