Pàgines

Nosaltres, les dones.



Avui dia 1 de desembre és el Dia Mundial de la lluita contra la SIDA, una terrible malaltia que continuarà matant a milions de persones els propers anys, sobretot persones de països poc desenvolupats i sobretot dones. Actualment més del 50% de les persones afectades pel virus VIH arreu del món són dones, xifra que es dispara per sobre del 60% als països de l'Àfrica Subsahariana.


La setmana passada commemoràvem el Dia Mundial contra la Violència de Gènere (vídeo adjunt). Els dies mundials són un bon instrument per fer-nos recordar les causes, les lluites i el reptes que encara tenim com a societat. Però no n'hi ha prou amb un dia, n'hem de ser conscients durant tot l'any.






Molts "dies mundials" tenen una relació directa, com és el cas dels dos citats que tenen per subjecte la indefensió de les dones davant dues realitats: la violència masclista i la SIDA.


La violència masclista es fonamenta en l'abús de la força del fort vers el dèbil mentre la amb la SIDA passa alguna cosa similar. Els rol de les dones als països menys desenvolupats, la promiscuïtat dels homes dels mateixos països a mantenir relacions amb dones fora del matrimoni o la falta de drets de les dones en les relacions familiars i sexual fan augmentar la probabilitat de contraure la malaltia.


A més, si en aquests fets hi sumem que biològicament les dones tenim el doble de probabilitats de contraure el virus via coit (la forma més comuna de propagació de la malaltia), el resultat és el que us imagineu: un augment exponencial de dones afectades.


Llegint aquestes línees algú podria pensar que la SIDA és una realitat llunyana. Tot el contrari. Segons llegeixo a l'Hora Nova:


" A l'Hospital de Figueres es registren 20 nous portadors del VIH cada any"


Reflexionem-hi.